Morgonrutin

Barnen samlas i ett förbestämt led. Tummen upp. När alla har sitt fokus på mig så säger vi god morgon och kramas.

Barnen går in i hallen och klär av sig. De sätter sig sedan på sina arbetsplatser i klassrummet. Vi sitter tysta i 5 minuter till lugn musik.

Jag stänger av musiken och jag säger god morgon alla fina barn. Vi sjunger morgonsången:

Melodi: Och nu så ska vi sjunga (Pippi Långstrump)
God morgon säger alla god morgon säger jag,
En ny dag har ju börjat och vi ska ha det bra.
Att lära blir att kunna och det behöver vi så att vi alla kloka som ugglor tänker bli.
Att lära av varandra, att hjälpa, ge och ta, att visa lite hänsyn det är ju också bra.

Sedan frågar jag:

– saknar vi någon idag? Vem? Hur många är vi då? Jag skriver upp så många som vi är på tavlan och ritar ett hjärta runt.

– om vi har någon på besök så presenteras den här.

– vilken dag är det? Vi ljudar och jag skriver upp det samtidigt.

– vilket datum är det?

– vilken månad är det?

– vilket år är det?

– hur många dagar har vi gått i första klass? Sätter en plupp för varje dag, när vi kommer upp till 10 ska vi ha en ny färg som representerar ett tiotal, sedan hundratal.

Efter detta så går jag igenom dagen, frågor på det?

Till sist frågar jag barnen hur det gick att stå i ledet, vara i hallen, gå in i klassrummet och sitta tysta på sina platser. Jag berättar sedan hur jag tyckte att det gick och det är jag som avgör om de får hjärtan eller inte.

Sedan börjar lektionen och det är då barnen kan börja samla på sig hjärtan för arbetsro.