Måndagsrutinen

Måndagsrutinen

Önskad rutin för måndagar:

Samma morgonrutin plus att lekkompisarna presenteras i slutet av morgonrutinen.

Efter den vanliga morgonrutinen så ska vi gå över till samlingsringen på golvet. Barnen går i ett bestämt led beroende på hur de sitter i klassrummet och förste man väljer att alltid sätta sig på en speciell plats också fyller alla på efter hand. När alla sitter i ringen så skickar jag runt en penna och alla får berätta hur man mår. Första terminen ska jag ha olika avslappningsövningar under måndagssamlingarna: avslappnings-/massageövningar. Sedan ska vi börja med massagesaga två och två.

Barnen ska först ha svenska och då ska vi börja med ordbilder. Jag väljer ut fem ordbilder, precis som veckans ord. Dessa ordbilder går vi igenom vad de betyder och sedan läser vi alla högt orden när jag pekar, snabbare och snabbare i olika ordning. Sedan skriver vi upp exempel på meningar där orden ingår. Barnen tar sedan fram sin skrivbok och skriver av orden och meningarna. Ju längre tiden går desto mindre exempel får de på meningar så att de får komma på meningar själva. Nu börjar det självständiga arbetet. Klockan ställs för så många minuter det är kvar. Om det blir för pratigt så har jag en maracas som jag skakar på och då vet barnen att den betyder att man ska vara tyst. Om jag vill avbryta eleverna en liten stund så använder jag instrumentgrodan i trä och då vet barnen att de ska släppa allt de har och titta på mig. När klockan ringer så ska man avsluta och städa undan. Jag behöver inte säga något utan jag tar bara upp min tumme och när barnen är klara så gör de likadant för och visa att de är färdiga och lyssnar på mig. Samtidigt berömmer jag barnen att när de gör detta. Klockan ska alltid ringa ungefär 5-10 minuter innan lektionen slutar eftersom vi ska få ett avslut. Vi ska prata om vad vi har gjort och lärt oss och avsluta med om vi ska få ett hjärta för arbetsro eller inte. Jag ska även påminna eleverna att de ska leka med sin lekkompis och vi repeterar ordningen för hur detta ska gå till:

  1. Ni träffas …
  2. Ni bestämmer vad ni ska leka för något.
  3. Lek och ha kul!
  4. Om ni inte kommer överens så…

Sedan är det kortrast och då ska barnen leka med sin lekkompis.

När rasten är slut så gör vi samma rutin igen med ledet, hallen, ingång i klassrummet och sitter på sina platser. Vi utvärderar lite snabbt. Sedan ska barnen få berätta rastens bottennapp och sedan höjdpunkter. Här har vi möjlighet till att lösa konflikter som skett under rasten.

Sedan börjar nästa lektion som också är svenska. Vi ska göra veckans huvudperson. Då ska vi dra ett namn och bara jag får se namnet. Sen ska jag säga ledtrådar om den personen om vad den är bra på. När eleverna gissat så pratar vi tillsammans och kommer med förslag på vad den personen är bra på också skriver vi meningarna på tavlan. Sedan får varje barn en liten lapp där de ska skriva minst tre meningar om vad den kompisen är bra på. Samtidigt som de skriver så intervjuar jag den personen med frågor som vad heter du, hur många syskon har du? Osv. Sedan klistrar vi upp frågorna och svaren på ett stort A3 papper med alla smålappar runt omkring där alla har skrivit. Klockan ringer de städar vi räcker upp tummen och jag berömmer. Sen kollar vi hur det gick med arbetsron.

Sen är det dags för lunch. Vi tvättar händerna och går i det bestämda ledet ner till matsalen.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *